perjantai 6. tammikuuta 2012

Lumihiutaleita

No niin, hyvää uutta vuotta nyt kaikille oikeasti täältä blogin puolelta. Tässä tulee tämän vuoden ensimmäinen postaus, mutta aiheen keksin kylläkin jo viime vuonna. 

Vaikkei lumi tänä talvena olekkaan oikein suostunut näyttäytymään voi talven tunnelmaa yrittää tuoda kotiin muilla keinoin. Nyt seuraa askarteluvinkki jonka löysin jostain anopin joululehdestä ja on mielestäni superhieno ja helppokin vielä: Steariinissä kovetetut paperilumihiutaleet!

Jouluaatonaattona otin sakset ja paperit käsiini ja aloin täyttää olohuoneen pöytää paperisilpulla. Hiutaleiden teko on siitä mukavaa puuhaa, että oikeastaan ei tarvitse osata kuin taitella paperia ja käyttää saksia ja silti tulos on aina hieno ja ennelta-arvaamaton (Paitsi jos harrastaa valmiita malleja). 

Kun hiutaleita oli kertynyt iso pino siihen pöydälle, siirryin keittiöön valkoisten kynttilänjämien ja steariinille pyhittämäni teflonkattilan kanssa. Siinä sitten sulattelin kynttilänpätkät, dippailin hiutaleita sulaan steariiniin ja nostin ne sitten kuivumaan leivinpaperin päälle. (Obs! Jälkeenpäin kuulin, että kattilaan olisi kannattanut laittaa pikkuisen vettäkin siltä varalta, että kuuma steariini päättää syttyä tuleen. Käytin onneksi oikein pientä lämpöä levyllä kun olin saanut aineen sulamaan ja mitään ei sattunut, mutta ehkä ensi kerralla siis veden kanssa.)

Ensimmäisen kerroksen kuivuttua sidoin hiutaleisiin narut ja dippailin hiutaleet vielä pariin kertaan kattilaan. Kolmas kerta alkoi olla jo liikaa, sillä pienimmät kolot uhkasivat peittyä steariiniin. Niitä sitten parsinneulalla puhdistelin. Viritin keittiön kaappeihin pienen ripustusnarun johon sain dippaillut hiutaleet kuivumaan kun paperilla maatessa ne saivat sellaisia rumia pisarajälkiä alapintaansa.

Valmiit hiutaleet pakkasin nippuihin ja piilottelin lahjapusseihin ja -kääreisiin ja kiikutin aattona niille ystäville, joilla on kotona takka. Nämä hiutaleet käyvät nimittäin kuulemma takansytykkeiksi sytykeruusujen tavoin kun niitä kyllästyy koristeina katselemaan. Kyseessä ovatkin siis sytykelumihiutaleet.


Jouluaaton jälkeen olen nähnyt lumihiutaleitani roikkuvan joulukuusessa sekaisin muiden koristeiden kanssa ja itsekseen rivinä pitkänmallisesta kattolampusta roikkuen. Täytyy tunnustaa, että itseasiassa ne näyttävät jopa hienommilta kuin osasin odottaa ja olenkin moneen kertaan jumittunut tuijottelemaan niitä. Onnistunut askartelun tulos siis.

Jos joku on epäonnekseen välttynyt lapsuudessa näiden lumihiutaleiden teon oppimiselta niin täällä löytyvät kuvalliset ohjeet englanniksi. (Sivuilla on myös mielenkiintoisia valmiita leikkausmalleja jos joku sellaisia kaipailee)

Vaikka itse laittelin näitä joulupaketteihin, niin voihan näitä innostuessaan tehdä vaikka ystävänpäivälahjaksi tai ihan vaan itselleen. Itsekin suunnittelin tekeväni näitä omia ikkunoita koristamaan, vaikkei meillä ole edes takkaa, ihan vaan tekemisen ilosta ja joulukoristeiden poiskeräämisen jättänyttä tyhjää täyttämään. 

Sellainen talvinen vinkki tällä kertaa. Ensi kerralla taidankin näyttää teille muita mielestäni onnistuneita joululahja-askarruksia - tai remonttia. Katsotaan nyt.

<3 Kiskis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti