lauantai 2. heinäkuuta 2011

sometimes life gives you lemons

Haluaisin kirjoittaa jotain pitkästä aikaa. Mulle on parin viime viikon aikana tapahtunut jotain, mitä en osannut aavistaakkaan. En vain tiedä mistä alkaa kertoa.Viimeiset kaksi viikkoa on kuin puuroutuneet mun mieleen. Joitain asioita muistan kirkkaasti, mutta suurin osa päivistä on vain sekavana mössönä. Muistan alun ja muistan lopun. Väliin mahtuu monta kivun sumentamaa hetkeä.

Jouduin siis sairaalaan. Ihan yhtäkkiä syntymäpäiväni jälkeisen päivän aamuyöstä heräsin pahimpaan vatsakipuun ikinä. Sain hortoiltua alakertaan keittiöön ottamaan särkylääkettä. Makasin puoli tuntia keittiön lattialla ja odotin lääkkeen tehoavan. Ei vaikutusta.  Ja tietty - olin yksin kotona, kun Kultsi oli työmatkalla. Sille kuitenkin soitin ekana. Raukka heräsi mun soittoon ja itkupaniikissa selitin mikä hätänä. Hölmö minä, eihän toinen nyt Helsingistä asti voinut mua auttaa.

Aloin soitella apua, että joku veisi mut päivystykseen, mutta kuka sitä nyt puhelimeen heräisi 4.30 aamulla. (Jostain syystä ei tullut mieleenkään soittaa ambulanssia. Sehän on vain sairaille ja loukkaantuneille) Viimein pomoni vastasi ja lupasi tulla viemään mut. Kohta pihalla odottikin Pomo ja pomon 9kk pikkuneiti. Päivystyksessä mut otettiin heti sisään. Lyötiin tippa käteen ja särkylääkettä kankkuun. Hiukan helpotti.

Aamupäivästä alkoi väki heräillä ja ihmetellä aikaisia soitteluyrityksiäni. Äti riensi heti katsomaan mua päivystykseen. Siellä ei koko päivänä tapahtunut muuta kuin verikokeita, särkylääkkeitä, tipan tippumista, mahan painelua ja lisää särkylääkkeitä. Umpisuolta epäiltiin, kun kipu osui eniten vasemmalle alas, mutta kirurgi paineli eikä kyse kuulemma ollut siitä. Koska mun tulehdusarvot  (serppi) ei olleet kuin hiukan päälle 20, ne passittivat mut alkuillasta kotiin särkylääkereseptin kanssa.  Käskivät käymään labrassa aamulla tai tulemaan takaisin jos tila pahenee. Kultsi oli siinä vaiheessa jo ajanut kiireenvilkkaa kotiin. Ruoka ei maistunut ja sohvalta siirryin pian kipuilemaan sänkyyn. 

Yön sain nukuttua lääkkeiden voimin, mutta aamulla tuli lähtö takaisin päivystykseen, kun heräsin oksentamaan. Tällä kertaa siellä oltiin sitä mieltä, että vaivani olisi munasarjoissa ja ambulanssi kiikutti mut naapurikaupunkiin gynekologiselle. Ultrassa ei näkynyt mitään häikkää, mutta  serppi oli noussut yli 80 ja mua pidettiin siellä kipujen takia pari yötä ja lykittiin lääkettä kurkusta alas. Olo hiukan parani, serppi laski 30 tienoille ja sain sairaalaruokaakin hiukan syötyä. Gynekologisella totesivat, ettei vaiva ollut gynekologinen ja passittivat mut "terveenä" kotiin. Kultsi haki mut kotiin ja taas makasin koko loppupäivän kivuissani kotona.

Seuraavana aamuna heräsin taas kauheaa kipuun ja oksenteluun. Mikään ei pysynyt sisällä ja Kultsi kiikutti mut taas päivystykseen. Nyt olo oli pahin ikinä. Vatsa poltti niin etten pystynyt pysymään paikallani ja oksensin oksentamistani - valehtelematta kaksi päivää tunnin välein. Nyt mut vietiin Kirurgiselle osastolle odottelemaan tutkimuksia. Taas vatsaa käytiin painelemassa ja ihmeteltiin kun ei lääkkeet auttaneet kipuun. Seuraavana päivänä oli vatsan ultra ja se gyn.ultrakin uudestaan. Löysivät jotain nestettä ja laittoivat lähetteen vatsaontelon tähystykseen. Sain taas ambulanssikyydin naapurikaupunkiin. Edellisellä kerrallakin kuskannut ambulanssikuski sanoi mut nähdessään, että ootpas sä mennyt pahempaan kuntoon. Jep. 

Naapurikaupungissa keskussairaalassa kärvistelin ensin seurannassa muutaman tunnin ja olin kateellinen viereisessä loossissa makaavalle tytölle. Tytsy oli nielaissut partaterän paloja ja oli tietty kiireellisempi mahakivuissaan kuin minä. Multa vaan otettiin verikokeita ja kyseltiin myyristä. Tyttö pääsi röntgenin kautta kirralle, mut kuskattiin päivystykseen. Vatsaontelon tähystys oli pyyhitty suunnitelmista. 

Oksentelu ja kipu jatkui ja aamupäivällä sain siirron sisätauteihin. Munuaisarvot oli nousseet ja nyt epäiltiin munuaisissa olevan jotain vikaa. Myös myyräkuumetestit otettiin. Sisätaudeilla vietinkin sitten viikon. Parin päivän päästä tipasta luovuttiin, kun pystyin jo itse juomaan ja oksentelu oli loppunu melkein kokonaan. Sain oman potan ja nestelistan, sisään menevä ja ulos tuleva neste mitattiin päivittäin. Naapurisängyissä makasi munuaissiirtopotilaita. Mukavia vanhempia rouvia. 

Sisätautien antibiooteilla alkoi olla vaikutusta tulehdusarvoon ja munuaisarvotkin laski hyvää vauhtia. Alkuun kaikki ruoka oksetti mua. Opin tunnistamaan ruokakärryn kolinan ja aloin voida pahoin jo äänen kuullessani. Lehtien ruokakuvatkin ällötti. Alkuun ei uponnut kuin mehukeitto ja jogurtti, sitten pikkuhiljaa leivän sisäosa, aamupuuro ja lopulta ihan osa aterioistakin. Hiiren annoksia - vatsalaukku ei vetänyt enempää ja ruoka pelotti. Pelkäsin oksentelun taas alkavan. Ensimmäiset päivät pyysin pahoinvointilääkettä puoli tuntia ennen aterioita. Muuten ei olisi uponnut senkään vertaa.

Arvot alkoi palautua normaaliksi, mutta kipu säilyi. Lisäksi kipu oli tullut alaselkäänkin. Mulle meni aamulla, päiväkahvillla ja illalla 1g panadolia, mutta jouduin pyytämään aina siihen väliin 1-2 muuta särkkäriä lisää. Oopiumpohjainen  vahva särkylääke sai kivun pidettyä poissa reilun kaksi tuntia ja sitten se alkoi taas, kuin iskusta ja sietämättömänä. Lääkärit oli ihmeissään. Kaiken järjen mukaan kivun piti kadota kun veriarvot normalisoituivat. Nuori lääkäri oli sitä mieltä, että voitaisiin tehdä vatsan tietokoneröntgen. Toinen lääkäri kumosi sen ja tyydyttiin pelkkään vatsan ultraan - toistamiseen. Eikä siellä mitään näkynyt taaskaan.

Tiistaina oli ensimmäinen hyvä päivä. En tarvinnut kuin yhden ylimääräisen särkylääkkeen. Muuten pärjäsin panadoleilla. Seuraavana aamuna ei ollut kipua ja jätin aamupanadolin ottamatta. Ajattelin, että turha ottaa jos mihinkään ei satu niin kovasti. Se lääke jäi siihen, eikä lisää tuotu. Yhtäkkiä kipu oli helpottanut niin paljon, etten tarvinnut enää lääkkeitä. Ruvettiin puhumaan kotiinpääsystä. Ihanaa!

Pakotin itseni juomaan ällöä luumukiisseliä, jotta vatsa toimisi ja pääsisin kotiin. Ummetuspotilaita ei noin vain päästetäkkään - ja hyvä niin. Torstaina Kultsi viimein haki mut kotiin ja nyt viettelen sairaslomani viimeisiä päiviä. 

Ensi maanantaina pääsen aloittaman työt, jotka mun piti aloittaa jo viime maanantaina. Oon niin onnellinen, että se paikka pysyi mulle avoimena sairastumisesta huolimatta.

Mikäs mua sitten vaivasi?? No, sitä ei tiedä edelleenkään kukaan. 
Otettiin verikokeita, kuvattiin ultralla, tutkittiin uloste ja virtsa, paineltiin vatsaa, mitattiin kuumetta (37-37,5 itsepäisesti joka päivä), syötettiin antibiootteja ja särkkäriä, mutta kivun syy jäi epäselväksi. Syytettiin umpisuolta, munasarjoja, kohtua, suolistoa, munuaisia ja myyriä - syyllinen pääsi kuitenkin karkuun.

Epäilevät mm. että kipu ja oksentelu johtui virusinfektiosta ja munuaisten vajaatoiminta oksentelun aiheuttamasta kuivumisesta. Yksi kysymys on vielä ilmassa, mutta siihen vastauksen antavaa verikoetulosta joutuu vielä hiukan odottelemaan. Toisaalta toivon, ettei se olisi se, mutta toisaalta olisi helpottava saada joku syy tälle kaikelle - vaikka sitten harvinainen ja kiusallinen.

Nyt tuntuu kuin kaksi viikkoa olis mennyt hujauksessa ohi, mutta ei ne tunnit siellä sairaalassa kyllä nopeasti kuluneet. Suurimman osan ajasta olin joko lääketokkurassa tai kauheissa kivuissa. Pahimmillaan olin niin uupunut, etten pystynyt keskittymään siihen, mitä ihmiset mulle puhui. Kultsikin suuttui, kun soitti ja kysyi mitä lääkäri oli sanonut, eikä mulla ollu hajuakaan mitä mulle oli vartti sitten puhuttu. Jopa tekstiviestien lukeminen ja kirjoittaminen tuntui vaativalta ponnistukselta. Aina en jaksanut vastata. Perhe ja ystävät soitteli huolissaan ja kyseli kuulumisia, mutta mä en tiennyt mitään. Kukaan lääkäri ei tiennyt ja enkä mäkään osannut vastata mitään kyselijöille. Kerroin serppiarvoja ja lääkemääriä. Suihkussakaan en pärjännyt ilman hoitajaa.

Jaksoinpa puhua tai en, vierailijat piristi. Oli niin maailman tärkeintä, että Kultsi jaksoi päivittäin istua mun sängyn vierellä. Kun olo lopulta koheni jaksoin jo keskustellakin vieraitteni kanssa. Oli liikuttavaa, miten sellaisetkin sukulaiset joiden kanssa ei paljon kerkiä näkemään, ajoivat naapurikaupunkiin mua katsomaan ja piristämään. Vitsailtiin naapurikaupungissa asuvien ystävien kanssa, että on tässä se hyvä puoli, että nyt on ainakin aikaa nähdä, kun heidän oli niin helppo poiketa mua katsomaan.

Kultsi toi mulle ruusun jo heti ekana päivystyspäivänä. Se hassu mies. Ystävä kiikutti mulle kirjoja gynelle. Kirralla maatessani sukulaisperhe toi piristävän auringonkukkakortin. Sain kasan lehtiä, kun olin jo kahlannut läpi kaikki sisätautien päiväsalin lehdet. Pappa ja vaimokkeensa tekivät yllätysvisiitin ja toivat herkän orkideakortin ja koristesydämen. Sain mansikoita useampana päivänä kun ruokahaluni alkoi heräillä. Tekstiviestejä pukkasi joka päivä. Ja soitteluja. 

Yhtenä yönä huomasin, että sisätaudeilla oli osastolla langaton vapaa verkko. Isän aikoja sitten amerikantuliaisina tuoma ipod touch osoitti taas hyödyllisyytensä ja pääsin tappamaan aikaa blogeja lukien. Sairaalankin rytmiin tottui ja nyt kotonakin vatsa kurnii aina sairaalan ruoka-aikoihin. Huoneeni rouvilla oli paljon tarinoita kerrottavana. Puheliain rouvista nimesi mut "meidän beibiksi". Yhdessä nauroimme, kun rouvat kertoivat luulleensa minua 15-vuotiaaksi. Siihen totuin jo gynen osastolla kun naapurimummu arvioi iäkseni myöskin tuon 15. 

Suurin osa hoitajista oli aivan ihania. Olisinpa mä terapeuttina yhtä ihana kuin he hoitajina. Myöskin suurin osa lääkäreistä oli mukavia. Suurin osa hyvin nuoria. Veikkaan, että kesätyöläisiä. Uskon kaikkien tehneen parhaansa mun hyväksi. Aika-ajoin kiukutti jatkuva kipu ja tietämättömyys, odottelu ja edestakas heittely. Ainoa asia joka enää kiukuttaa, on se kun mut lähetettiin gyneltä kotiin. En selvästikään ollut kunnossa. Mikseivät ne laittaneet mua toiselle osastolle suoraan? Se, ettei vaiva ollut gynekologinen, ei tarkoita etteikö vaivaa olisi ollut. Harmittaa, etten siinä vaiheessa jaksanut harata vastaan vain myönnyin lähtemään kotiin vaikka tunsin olevani kaikkea muuta kuin kotikelpoinen. 

Nyt olen toista päivää kotona. Välillä on vatsaa poltellut, mutta vain hetken. Jäljellä on enää mustelmaiset ranteet ja pistellyt kyynärtaipeet. Kämmenselät ovat edelleen arkoina tippaletkujen jäljiltä. Peruskunto on rapistunut ja painoa tippunut useampi kilo. Kahteen viikkoon en kävellyt putkeen yli 20 askelta. Eilen kävelin hissukseen bussiasemalle ja takaisin.  Alle kaksi kilometriä ja mä uuvuin täysin. Pikku hiljaa kunto kuitenkin nousee ja lihakset palautuu. Painokin palaa normaaliin kunhan ruokahalu palautuu kokonaan. Ja on se jo paljon palautunutkin - vatsalaukun tilavuus vain on pienentynyt. 
Kuvissa mun sairaalapöydän piristykset :)
Siinä meni mun juhannus 2011. Pinkissä byjamassa kivusta kieriskellen. Kerrankos näinkin. Maanantaina intoa puhkuen uusiin haasteisiin töihin. Kyllä tässä helteessä jo kaipaakin takaisin sairaalan viileisiin tiloihin. 

Kilometrin pituinen tilitys. Enkä edes tiedä haluanko julkaista tätä. Taidan julkaista. Vaikka ei välttämättä uskoisi. Niin kokemus oli niin rankka, että kirjoittaessa tätä purskahdin itkemään. Ilosta vai surusta? En tiedä. Ehkä turhasta surkuttelusta. Nyt surkuttelut on kuitenkin surkuteltu ja eteenpäin kohti terveitä kesäpäiviä.  

Toivon totisesti, ettei yksikään mun läheinen tai tämän lukija joudu kokemaan moista outoa oireilua. Ja jos se oli lähellekkään kuin myyräkuume, mun tulevat lapset pysyy kaukana myyristä ja käyttää aina hengityssuojaimia kun menee varastoihin ja muihin.

Parempia vointeja!
Kiskis 

4 kommenttia:

 1. Moi!
  Mun on pitkään jo pitänyt kommentoida sun blogiin jotakin, koska sun blogi on todella ihana ja inspiroiva :) Mut nyt ku luin sun uusimman päivityksen, niin tuli pakonomainen tarve kirjoittaa, koska mä oon kokenut jotain lähes samaa.
  Eli lyhyesti, kevään 09 aikana jouduin muutamaan otteeseen päivystykseen, kun oli niin pahoja vatsakipuja ja oksentelua ettei mitään rajaa. Mut mitään ei oikeen silloin löytyny (oikeestaan ei ees silleen tutkittu) ja syiks laitettiin vain jotain rankempaa vatsatautia tms. Sit ne oireet myöhemmin keväällä ja alkukesästä loppui ihan seinään, ja unohdin lähes täysin ees koko visiitit sairaalan. Sit yks päivä heinäkuussä 09 olin ihan normaalisti meikkailemassa ennen töihin lähtöä, kun tuli ihan salamana sellai fiilis, et ihanku joku olis puukottanu mahaan. Kaaduin maahan ja pyörryin silleen ”puoliks” ja kun vähän tokenin sain soitettuu mun isälle, ja mä vaan huusin ja itkin sille, et nyt mä kuolen, kun siltä se tuntui. No, se sit tietty ajoi mun kämpille pikavauhtia ja lähti viemään mua päivystykseen. Siellä normit testit ja tipat, ja kun mun tulehdusarvot ei ollu mitenkään erityisemmin koholla, ja olin niin kipulääkkeissä et pystyin just olee pystyssäkin jo, niin ne lähetti mut takas kotiin joittenkin random reseptien kera ja kolmen päivän saikun. No apteekin kautta sitten kotiin, ei siinä muukaan auttanu, ja kotona vedin lisää kipulääkettä ja yritin vähän syödä jotain iskän tekemää keittoa, ja aattelin et jos vaan nyt meen nukkuu ni kaikki on taas ok kun herään aamulla.
  Mun isä oli just ehtiny ajaa kotiin takas, kun soitin sille uudestaan, et nyt on kyl pakko lähtee. Olin alkanut oksentaa lähes pelkkää verta, ja huimas niin pahasti et en ees näin jälkikäteen ymmärrä miten pystyin soittaa yhtään mihinkään, ja tietty isälle piti soittaa eikä sitä ambulanssia:D No sit vaan uudelleen päivystykseen, ja tällä kertaa ne piti mua siellä, vaikka edelleenkään mun tulehdusarvot ei ollu mitenkään ihmeellisen koholla. Sit yöstä mut siirrettiin meidän kaupungin isompaan sairaalaan, kun ei ne voinu oikeen tehdä mulle mitään siellä normipäikkärissä. Ei ne kyl yöllä voinu siellä toisessakaan sairaalassa tehdä yhtään mitään, mut heti aamusta niitten oli tarkoitus siirtää mut naistentautien puolelle tutkittavaksi, ja sinnehän mut sitten siirrettiin heti aamusta.
  Gynekologi joka mut tutki ja otti kaikki pikatestit ei löytänyt mitään, mut sit sen kuitenkin piti keksii jotain ja antoi diagnoosiksi klamydian?? :D Sain sitten antibiootit siihen, mut onneks mua ei lähetetty kotiin sieltä, koska olin edelleen niin huonossa kunnossa etten pysynyt omin jaloin pystyssä, ja mun tulehdusarvotkin oli alkanu mennä koholle, niin ne piti mua sitten sielä sairaalassa. Olin muistaakseni siellä naistentautien puolella aamusta, ja sit sain ootella kipulääkkeiden voimin alkuiltaan, et joku sisätauti-spesialisti tuli tutkii mut. Tämä kyseinen lääkäri paineli valehtelematta pari kertaa mun masua, ja totes et selvä umpisuolen tulehdus. Sit siin joku vieressä ollut hoitaja alkoi avautumaan että miten niin, koska tulehdusarvot pitäisi olla niin ja niin, ja muutkin oireet näin ja näin. Ja se lääkäri vaan totes et ei siihen tarvita mitään radikaalia nousua tulehdusarvoissa, ja mulle varattiin heti aika leikkaukseen.
  Siitä jotain puoltuntia niin mua oltiin jo nukuttamassa. Kun heräsin sitten myöhemmin heräämöstä, niin hoitaja tuli mulle melkein heti sanomaan, et anteeks nyt kauheesti muttet pääsekään vuorokauden sisällä kotiin (yleensä umpparileikkauksista pääsee tosi nopee takas kotiin), koska se mun umppari oli ehtinyt puhjeta, ja musta oli sit jouduttu imee jotain nesteitä pois, ja edelleen mul oli riski saada joku infektio sen takia. No mikäs siinä, vietin sitten viikon sisätautien osastolla, ja sen jälkeinen reilu kuukauden sairasloma kotona oli yhtä tuskaa.

  VastaaPoista
 2. Voi ei, tästä ei nyt tullutkaan niin lyhyttä tiivistelmää mun kokemuksesta, mut pointti oli se miks halusin jakaa tän sun kanssa, et mä todellakin tiedän miltä susta tuntui :( Ja voin vaan kuvitella miten rasittavaa ja jopa pelottavaa on, kun ei ees löydy mitään diagnoosia. Toivon todella, et sulle ei tapahdu enää mitään tällaista, ja onneks sul on lähipiiriä tukemassa sua. :) Se olikin ehkä hirveintä mun kohdalla, et kun ei vaan ollu ystäviä, vaan jäi ihan yksin. Ja oon tosi kiitollinen et sain lukee sun kokemuksen, ja et jaksoit jakaa sen sun lukijoille, vaikka onkin niin henkilökohtainen aihe. Kiitos siis sulle, ja kaikkea hyvää :)

  VastaaPoista
 3. Heippa Minni.
  Ensin kiitos siitä, että kommentoit ja kerroit lukevasi mun blogia :) Olen hämmentynyt ja onnellinen. Luulin, ettei tätä muut jaksa lukea kuin mun sukulaiset vaan.

  Toiseksi ISO kiitos siitä, että kerroit oman vatsatarinasi. Onneksi sulta aikoinaan löydettiin se umppari ja sait avun. Toivottavasti vatsasi ei ole enää sen koommin kipuillut. Ihanaa kesää sulle ja tervetuloa toistekin kommentoimaan.

  VastaaPoista